niech Was nie zwiedzie, że to tylko herbata jest w filiżance |
Usłyszałam ostatnio od znajomej - Ty to masz czas, a ja go nie mam, więc nie piekę. Pomyślałam sobie - szkoda dziewczyny, przecież zasługuje na małe "co nie co". A ponieważ jest "fittnesską" i to nie byle jaką, to pomyślałam sobie, że ten przepis jest specjalnie dla Niej.
Składniki na ciasto dla zapracowanych część I:
- 3 jabłka (nie obierać ze skórki, pokroić na kwadraty),
- garść moreli suszonych (pokroić w paseczki) - można dodać jeszcze trochę rodzynek lub/i suszonych śliwek, lub/i suszonej żurawiny,
- 1 łyżeczka goździków (rozetrzeć na pył w moździerzu),
- 3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego)
Tak przygotowane składniki wymieszać w naczyniu i odstawić na 2 godziny, do chwili jak owce zaczną puszczać sok. U mnie stało 6 godzin, bo w trakcie dziergałam sweter na prezent pod choinkę :-). Pachniało przez te 6 godzin wyśmienicie goździkami.
Składniki cześć II:
- 1 całe jajko (dodać do masy owocowej i wymieszać),
- 1 szklanka mąki pszennej GRAHAM typ 1850 (można dodać orkiszowej pełnoziarnistej) - generalnie mąki powinno być tyle, aby masa miała konsystencję ciasta, jeśli masa jest za sucha można dodać trochę maślanki,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piec przez 40 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni (z termoobiegiem).
Mmm..pachnące świętami ciasto :) Uwielbiam dodatek przypraw korzennych i bakalii w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńa ja widziałam ostatnio u Ciebie przepis na taką przyprawę :-)
UsuńElla,
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam ciasta z ksylitokem. Gdzie go można dostać? Czy w sklepach z eko żywnoścą jest dostępny?
Serdecznue Cię pozdrawiam,
E.
Edith, ja ostatnio kupuję w Promenadzie tuż przed wejściem do Alma Market, ale możesz też zamówić przez internet: bogutynmlyn.pl. Szukaj tego produkowanego przez Danisco Finland
UsuńZaintrygował mnie dodatek mąki Graham - muszę wypróbować, bo jak do tej pory jeśli chodzi o ciasta dodawałam mąkę białą. To może być ciekawe.
OdpowiedzUsuńJolanto, taka maka z pełnego przemiału jest bardziej zdrowa niż biała. Dostarcza więcej błonnika i mikroelementów do naszego organizmu. Bardziej syci taki kawałek ciasta z takiej mąki niż z maki białej. Trzeba tylko wiedzieć, że taka mąka jest cięższa od tej białej (która jest rozpylona i roztarta na pył). Ciasto jest bardziej zwarte niż to z mąki białej.
UsuńPozdrawiam i zapraszam do wypróbowania, Ella
mniam ! świetny pomysł, na 100% wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiasto powinno być bardziej gęste
Usuńno tak Eluniu, zacznę wpychać ciacho zamiast marchewki hahahahaha ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Jola, możesz jeśli schudniesz, ale tylko to ciasto w ramach II śniadania, a marchewka zostaje na podwieczorek
Usuń