środa, 23 października 2013

Ciasteczka owsiane z makiem i morelami - posiłek węglowodanowy

ciasteczka owsiane
ciasteczka owsiane z mąki pp, słodzone ksylitolem
Kiedyś byłam "ciasteczkowym potworkiem" - uwielbiałam ciasteczka, herbatniki, wszystkie kruche ciasta, najbardziej łamańce z makiem, które upiekł mój brat przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Kiedyś... właśnie - teraz już tak nie jest, bo kilka miesięcy temu czarodziejka Agata zaczarowała mnie na niejedzienie ciasteczek, a właściwie sama się zaczarowałam, Agata tylko zdradziła technikę, jak to zrobić. Działa!!! 
Nie wszystkie ciasteczka są niezdrowe. Zaproponuję Wam przepis na pyszne, owsiane ciasteczka, pachnące cynamonem, z mąką pp (to mąka z pełnego przemiału, typ minimum 1200), słodzone ksylitolem, a ponieważ jest to posiłek węglowodanowy, więc bez tłuszczu.
Upiekłam je ostatnio - proponuję je jako przekąskę na II śniadanie.

morele

Składniki na ciasteczka owsiane:
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich (unikajcie błyskawicznych) - podgrzać na patelni, aby lekko się zarumieniły,
  • 1 filiżanka maślanki naturalnej (1,5% tłuszczu),
  • 1/2 szklanki mąki pp (może być pszenna, żytnia, owsiana lub orkiszowa),
  • 1/2 szklanki maku,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie),
  • 10 suszonych moreli (posiekać) - można dodać 2 łyżki żurawiny (opcjonalnie),
  • 1 białko,
  • 2 łyżki ksylitolu (używam cukru brzozowego, bo jest zdrowszy i ma niski IG - indeks glikemiczny - polecany dla diabetyków, nie powoduje nagłego skoku cukru w naszych organizmach),
  • 2 łyżki kakao odtłuszczonego ( do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
ciasteczka owsiane
Wszystkie składniki wymieszać, zaczynając od sypkich, potem dodać maślankę i na końcu białko jajka. Wymieszane ciasto wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

ciasteczka owsiane

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 15 - 20 minut.
W całym domu pachnie cynamonem w trakcie pieczenia - urocze :-).

Smacznego!
ciasteczka owsiane



4 komentarze:

  1. Ela,
    bardzo fajny przepis! Właśnie zamierzam upiec ciasteczka bez cukru, ale z dodatkiem słodziku, by osoby niesłodzące mogły je schrupać.
    Chociaż tak jak czytam u Ciebie, to ksylitol też wydaje się być całkiem dobrym rozwiązaniem.
    Muszę zgłębić ten temat!

    Dobrej nocy,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, polecam ksylitol, stewię (ale ta ostatnio ma w składzie maltodekstrynę, więc dla diabetyków nie jest to dobre rozwiązanie) lub ewentualnie syrop z agawy - dostępny w aptekach. Ten ostatni może rozrzedzić trochę ciasto. Decyzję pozostawiam Tobie.
      Pozdrawiam, Ella

      Usuń
  2. całkiem bez tłuszczu - a jednak da się zrobić smakowite i dietetyczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście, że można - posiłek w 100% węglowodanowy i z produktów, które mają wysoki poziom błonnika,
    pozdrawiam serdecznie Ella

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie komentarza!
Uprzejmie proszę Użytkowników Anonimowych o podpisanie się chociaż imieniem lub nickiem, chciałabym wiedzieć jak się do Was zwracać.