środa, 7 sierpnia 2013

Marchewkowe pole

sok marchwiowy

Ten, kto je marchewkę, ma piękną skórę i wyostrzony wzrok. Za te dobroczynne skutki jedzenia marchwi odpowiada witamina A. Cóż, oczy jako pierwsze reagują na jej brak. Jeśli po wejściu do sali kinowej twój wzrok potrzebuje kilku sekund, aby przyzwyczaić się do ciemności, a oczy męczą się zbyt szybko - to potrzebujesz sięgnąć po marchew. Możesz mieć ją w torebce :-) - ja preferuję o tej porze sok ze świeżej marchwi z dodatkiem soku z cytryny, pomidora i awokado.

Wystarczy 10 dag marchewki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A - karoten, oprócz niego marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK, zawiera sporo potasu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu a nawet jodu. Dzięki tym składnikom marchewka daje i zdrowie, i urodę. Potas sprawia, że skóra jest jędrna i gładka, a witamina A - jako jedna z witamin młodości - wygładza zmarszczki. Naukowcy udowodnili, że osoby, które jedzą sporo marchwi, aż 40 razy rzadziej chorują na raka wątroby. Dietetycy szczególnie polecają spożywanie marchwi osobom starszym, bo oczyszcza naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka i utrzymuje w zdrowiu wątrobę. Jeśli ktoś jednak uważa, że i dobrze widzi, i skórę ma piękną i gładką, to ma jeszcze jeden powód, by zajadać się marchewką lub popijać schłodzony sok marchwiowy - bo 10 dag marchewki to tylko 10 kalorii :-). Dla osób, dla których ważna jest wartość indeksu glikemicznego spożywanych produktów - warto podkreślić, że surowa marchew ma niski indeks glikemiczny (IG 30), natomiast wartość indeksu glikemicznego marchwi po jej ugotowaniu bardzo wzrasta (IG 80). 
warzywa

Podaję prosty przepis na pyszny sok marchwiowy z dodatkiem imbiru, awokado, pomidora, cytryny i zielonej natki pietruszki. Piję go po każdym treningu siłowym, bo to prosty i zarazem zdrowy sposób na uzupełnienie węglowodanów.

Składniki na koktajl marchewkowy:

  • 1 kg marchewki (umyć i obrać),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 pomidor,
  • 1/4 awokado (witamina A potrzebuje tłuszczy, aby się wchłonąć, a awokado spełnia tę rolę),
  • korzeń imbiru (niewielka ilość, obrana i zmiksowana na przemiennie z marchewką),
  • natka świeżej pietruszki do posypania
Wszystkie składniki na koktajl przepuścić przez sokowirówkę. Sok można schłodzić, udekorować drobno posiekaną natką pietruszki.

marchew








4 komentarze:

  1. A przywiozłam sobie ostatnio z Maroka olejek marchewkowy...:-)Jak jeszcze wykonam ten pyszny napój,to będzie zmasowany atak marchewkowy ;-)A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż, wydaje mi się, że będziesz musiała to bardzo precyzyjnie rozsmarować na skórze - lepiej pić codziennie sok z marchewki - daje podobno ten sam efekt
      Jestem ciekawa Twojej opinii. Pozdrawiam, E.

      Usuń
  2. Przydałaby mi się taka kuracja witaminowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to do roboty, teraz marchewka jest bardzo soczysta a pomidory bardzo dojrzałe

      Usuń

Dziękuję za pozostawienie komentarza!
Uprzejmie proszę Użytkowników Anonimowych o podpisanie się chociaż imieniem lub nickiem, chciałabym wiedzieć jak się do Was zwracać.