środa, 7 sierpnia 2013

Zimowa bomba witaminowa – surówka z cykorii i grejpfruta pod pierzynką zielonych kiełków



Cykoria nie jest u nas popularnym warzywem, ale może powinniśmy ją wprowadzić do naszego menu, ze względu na jej walory odżywcze i właściwości lecznicze. Jest warzywem niskokalorycznym, ale sycącym, 100 g cykorii to tylko 17 kcal, możemy się więc zajadać nią bez ograniczeń. Zawiera witaminy: A, B, B1, B2, C, E, K, składniki mineralne takie jak: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, mangan, beta karoten, kwas foliowy, niacyna.

Cykoria ponadto, wzmacnia odporność organizmu, bo chroni przed infekcjami, przeziębieniami, poprawia metabolizm, zmniejszając wchłanianie tłuszczów, jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie, stymuluje wydzielanie żółci, obniża cholesterol i normuje poziom cukru w krwi (ma bardzo niski indeks glikemiczny), likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia, oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega powstawaniu zmarszczek, wzmacnia włosy, paznokcie, łagodzi podrażnienia skóry, pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy.

Cykoria jest najlepszym naturalnym preparatem na odchudzanie, składnikiem diet odchudzających, przyśpiesza przemianę materii i stymuluje spalanie tłuszczów. Najcenniejszym skarbem jest goryczka zawarta w cykorii. Cykoria nie tylko zmniejsza wchłanianie tłuszczu, ale popita dużą ilością wody tworzy w jelitach galaretowatą substancję, wypełniającą żołądek i zapobiegającą uczuciu głodu. Najlepsza i najzdrowsza jest cykoria, kiedy zjadana jest na surowo. Można ją także gotować, dusić, zapiekać, faszerować, podawać z mięsem, ale najczęściej jednak z cykorii przygotowuje się surówki i sałatki. Świeżą cykorię przechowuje się w lodówce przez 5 dni, a przed przyrządzaniem należy ją dokładnie umyć i osuszyć. Dostępna jest na naszym rynku od listopada do kwietnia, przeważnie wtedy, gdy już brakuje innych świeżych warzyw. Dlatego warto sięgać po nią zimą. Składniki na surówkę: 
 • 1 cykoria (umyć, osuszyć, porwać w palcach na mniejsze kawałki), 
• ½ grejpfruta (obrać ze skórki i pokroić w kostkę), 
• garść kiełków brokuła, 
• 1 łyżka oliwy z oliwek 
Wszystkie składniki wymieszać doprawić lekko solą. Można podawać z pieczoną rybą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie komentarza!
Uprzejmie proszę Użytkowników Anonimowych o podpisanie się chociaż imieniem lub nickiem, chciałabym wiedzieć jak się do Was zwracać.