niedziela, 1 lipca 2012

Lekkie, letnie ciasto z owocami – serniczek Jagódki


Miałam dbać o linię i żadnych słodkości, ale jak zacząć to najlepiej od nowego miesiąca. W ostatnią sobotę czerwca zaszaleliśmy, a  to z okazji urodzin Pani Jagódki. Ciasto było przepyszne i takie kolorowe, sami oceńcie – naprawdę smakowało jeszcze lepiej niż wyglądało!
To kolorowe ciasto składa się z kruchego spodu, cienkiej warstwy ciasta biszkoptowego, masy serowej oraz warstwy owoców sezonowych. Serniczek jest niezwykle delikatny. Poniżej sposób przygotowania (krok po kroku) i lista potrzebnych składników do przygotowania tego bardzo łatwego serniczka.
Składniki na kruchy spód:
§  25 dkg mąki krupczatki
§  15 dkg mąki ziemniaczanej
§  15 dkg cukru pudru
§  20 dkg masła
§  2 całe jajka
§  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
§  zapach waniliowy lub cukier waniliowy lub laska wanilii

Wszystkie składniki zagnieść – ciasto ma być luźne. Wyłożyć spód tortownicy lub okrągłej formy w taki sposób, aby uformować również brzegi formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C, przez ok. 45 minut, aż do momentu, gdy spód się zarumieni. Odstawić do przestygnięcia.


na ostro ;-)
Składniki na biszkopt:
§  4 jajka
§  ¾ szklanki cukru pudru
§  1 opakowanie drobno zmielonego cukru waniliowego
§  1 ½ szklanki mąki krupczatki
§  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
§  8 łyżek zimnej wody
§  8 łyżek oleju
pyszny kawałeczek ...
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do sztywnej piany białkowej dodawać stopniowo cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym. Dodać żółtka ciągle ubijając masę. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie, aby ciasto miało pęcherzyki powietrza. Delikatnie wymieszać mąkę, a potem dodać pod sam koniec wodę i olej mieszając delikatnie całą masę biszkoptową. Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C, przez ok. 45 minut, do momentu, gdy biszkopt zacznie odchodzić od brzegów tortownicy. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Masa serowa:
§  opakowanie serka waniliowego ( 250 g np. firmy Rolmecz)
§  galaretka cytrynowa
§  2 łyżki dżemu truskawkowego lub malinowego lub jagodowego niskosłodzonego
Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody wymieszać z serkiem waniliowym i jak masa zacznie tężeć rozsmarować ją równo na ostudzonym biszkopcie, który wcześniej powinien być dopasowany położony na kruchym spodzie, który uprzednio został posmarowany dżemem niskosłodzonym (2 łyżki dżemu).
Odstawić do lodówki. Gdy masa serowa stężeje ułożyć na niej owoce sezonowe np. maliny, truskawki, jagody. Po czym zalać tężejącą galaretką cytrynową.
Jeśli nie chce się nam bawić z przygotowaniem ciasta biszkoptowego. Można użyć okrągłych biszkoptów i rozłożyć je na kruchym spodzie uprzednio posmarowanym niskosłodzonym dżemem. Potem rozsmarować na warstwie biszkoptów tężejącą masę serową.
SMACZNEGO!


6 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda pięknie! Szczególnie zaciekawił mnie przepis na kruche ciasto na bazie krupczatki i mąki ziemniaczanej, bo jeszcze się z takim nie spotkałam.
    Aż mi ślinka cieknie, tak mi się podoba :)

    Miłego dnia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, dziękuję :-) Mam nadzieję, że wkrótce wykorzystasz przepis do jakiegoś swojego specjału... Będę inspiracją :-)

      Usuń
  2. piękne, cóż w sezonie owocowym nie ma miejsca na diety obejmujące wyrzeczenie owocowych słodkości:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, zgadzam się z Tobą, owoce są szczególnie soczyste, kipią ferią smaków.
      Pozdrawiam, miłego dnia
      Ella

      Usuń
  3. Moim zdaniem ciasto pierwsza klasa :) Skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, uwierz na jednym kawałeczku się nie skończyło, dobrze, że było tylko jedno ...

      Usuń

Dziękuję za pozostawienie komentarza!
Uprzejmie proszę Użytkowników Anonimowych o podpisanie się chociaż imieniem lub nickiem, chciałabym wiedzieć jak się do Was zwracać.