ciasteczka owsiane z mąki pp, słodzone ksylitolem |
Kiedyś byłam "ciasteczkowym potworkiem" - uwielbiałam ciasteczka, herbatniki, wszystkie kruche ciasta, najbardziej łamańce z makiem, które upiekł mój brat przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Kiedyś... właśnie - teraz już tak nie jest, bo kilka miesięcy temu czarodziejka Agata zaczarowała mnie na niejedzienie ciasteczek, a właściwie sama się zaczarowałam, Agata tylko zdradziła technikę, jak to zrobić. Działa!!!
Nie wszystkie ciasteczka są niezdrowe. Zaproponuję Wam przepis na pyszne, owsiane ciasteczka, pachnące cynamonem, z mąką pp (to mąka z pełnego przemiału, typ minimum 1200), słodzone ksylitolem, a ponieważ jest to posiłek węglowodanowy, więc bez tłuszczu.
Upiekłam je ostatnio - proponuję je jako przekąskę na II śniadanie.
Składniki na ciasteczka owsiane:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (unikajcie błyskawicznych) - podgrzać na patelni, aby lekko się zarumieniły,
- 1 filiżanka maślanki naturalnej (1,5% tłuszczu),
- 1/2 szklanki mąki pp (może być pszenna, żytnia, owsiana lub orkiszowa),
- 1/2 szklanki maku,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie),
- 10 suszonych moreli (posiekać) - można dodać 2 łyżki żurawiny (opcjonalnie),
- 1 białko,
- 2 łyżki ksylitolu (używam cukru brzozowego, bo jest zdrowszy i ma niski IG - indeks glikemiczny - polecany dla diabetyków, nie powoduje nagłego skoku cukru w naszych organizmach),
- 2 łyżki kakao odtłuszczonego ( do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
Wszystkie składniki wymieszać, zaczynając od sypkich, potem dodać maślankę i na końcu białko jajka. Wymieszane ciasto wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 15 - 20 minut.
W całym domu pachnie cynamonem w trakcie pieczenia - urocze :-).
Smacznego!
Ela,
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis! Właśnie zamierzam upiec ciasteczka bez cukru, ale z dodatkiem słodziku, by osoby niesłodzące mogły je schrupać.
Chociaż tak jak czytam u Ciebie, to ksylitol też wydaje się być całkiem dobrym rozwiązaniem.
Muszę zgłębić ten temat!
Dobrej nocy,
E.
Edith, polecam ksylitol, stewię (ale ta ostatnio ma w składzie maltodekstrynę, więc dla diabetyków nie jest to dobre rozwiązanie) lub ewentualnie syrop z agawy - dostępny w aptekach. Ten ostatni może rozrzedzić trochę ciasto. Decyzję pozostawiam Tobie.
UsuńPozdrawiam, Ella
całkiem bez tłuszczu - a jednak da się zrobić smakowite i dietetyczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńoczywiście, że można - posiłek w 100% węglowodanowy i z produktów, które mają wysoki poziom błonnika,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie Ella