Obiecałam sobie, że już nie będzie na tej stronie żadnych postów dotyczących gotowania, pieczenia generalnie wszystkiego, co jest związane z jedzeniem i kuchnią. Uległam kiedy na różnych blogach pojawiły się posty o wielkanocnych przysmakach, dzierganych jajeczkach, barankach i różnych wielkanocnych gadżetach.
Uwielbiam serniki a ten, który Wam zaproponuję jest wyjątkowy. Jego wyjątkowość dotyczy składników, bo taki sernik proponuję swoim podopiecznym jako idealne rozwiązanie na świąteczny stół, kiedy chciałybyśmy, aby świąteczne słodkości nie zaburzyły wyglądu naszej zgrabnej sylwetki.
Sernik pomarańczowy ze spodem migdałowo - kokosowym
Składniki na spód sernika:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- około 1 szklanki zmielonych migdałów
- 1 łyżka gorzkiego kakao (proszek)
- 1/4 kostki masła
Kokos i migdał przyrumienić delikatnie w garnku lub na suchej patelni.
Dodać kakao i masło, wymieszać aż do momentu, gdy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
Wyłożyć na spód tortownicy, wyłożonej wcześniej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- kilka nitek szafranu (około 30 nitek lub do smaku, opcjonalnie)
- puszka lub opakowanie mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego) - bez cukru
- 1 kg twarogu sernikowego (np. Piątnicy) w wiaderku lub 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce do mięsa,
- 100 g masła (roztopionego i ostudzonego lub bardzo miękkiego) - wymieszać z twarogiem
- 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek
- starta skórka z pomarańczy i sok z 1/2 wyciśniętej pomarańczy lub aromat pomarańczowy
- zamiast cukru ksylitol (max dawka nie powinna przekraczać 50 g na osobę) - ja dałam ok 80 g
Sposób przyrządzenia:
1. Szafran rozetrzeć w moździerzu i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami
ciepłego mleka skondensowanego.
2. Twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym i rozpuszczonym szafranem oraz ze startą skórką pomarańczową i sokiem.
3. Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na
zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masy serowej.
5. Ubite białka dodawać stopniowo do masy serowej delikatnie mieszając.
6. Masę wyłożyć do tortownicy, na spód kładąc papier do pieczenia. Dla bezpieczeństwa pod formę podłożyć kawałek papieru do pieczenia.
Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził. Sernik postawić na kratce i całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz i wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać zmielonym ksylitolem. Sernik powinien być gotowy po około 2 - 3 godzinach schładzania, ale i tak najlepszy jest na 2 dzień po przygotowaniu.
6. Masę wyłożyć do tortownicy, na spód kładąc papier do pieczenia. Dla bezpieczeństwa pod formę podłożyć kawałek papieru do pieczenia.
Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził. Sernik postawić na kratce i całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz i wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać zmielonym ksylitolem. Sernik powinien być gotowy po około 2 - 3 godzinach schładzania, ale i tak najlepszy jest na 2 dzień po przygotowaniu.
No widzisz musisz jednak chyba pozostać przy tych sprawdzonych przepisach , bo jak widac ciasta Ci w rękach rosną Moja Droga. Szkoda że tak późno bo pewnie bym Cię nawiedziła na ten serniczek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzepis jest zmodyfikowany na moje potrzeby i potrzeby innych kobiet, która dbają o sylwetkę
Usuńsernik zawsze :) ja stosuję dietę MŻ jem wszystko ale połowę porcji i taka dieta jest dla mnie idealna:)
OdpowiedzUsuńsuper dieta!
Usuńpowodzenia i smacznych świąt :-)
Sernik wyszedł ci pyszny. Moja ulubione ciasto zresztą. i ten spód migdałowy mniam :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za te pochwały, dzisiaj zajadam kokosanki produkcja hand made by myself
UsuńMuszę spróbować. Sernik piekę na każde święta:) to standard! To przepis mojej Babci sernik wiedeński .Czas na inny przepis. Te wiórki na dnie mnie nęcą:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńto może się skusisz - pewnie już wyobrażasz sobie ten aromat kokosa zmieszany z czekoladą, unoszący się w całej kuchni ...
UsuńU nas w domu jest tak , ze ja jestem Pania gotujaca a moj Maz jest Panem piekacym. Sernik i makowiec nalaza do specjalnosci mojego meza. Teraz na swieta noc burczy mi w brzuchu :( I jeszcze patre sobie na to zdjecie z takim smaczkiem hihih Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa to burczy Ci w brzuchu?
Usuńburczy zawsze jak sie napatrze na takie slodkosci o 1 w nocy hahah bo ja w nocy to bym mogla nie odchodzic od lodwoki ;)
Usuńto może chciałabyś ze mną o tym porozmawiać?
Usuńfajny! trzeba czasem zgrzeszyć (racjonalnie) kulinarnie, a Wielkanoc to wyśmienita okazja na sernik:)))
OdpowiedzUsuńteż tak myślę, że Wielkanoc to super okazja na sernik, a grzeszyć należy z umiarem i w granicach dobrego smaku ;-)
Usuńz pozdrowieniami, El
No prosze, a ja sie zastanawiam jakie ciasto upiec na swieta :) swietny przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam na posta z pisankami :)
pisanki koniecznie trzeba obejrzeć :-)
Usuńpozdrawiam i dziękuję za wpis
Ojej, ależ smakowity i do tego oszczędny w kaloriach! Biorę przepis i dziękuję! Pozdrawiam serdecznie. Ania
OdpowiedzUsuńbierz przepis i nie żałuj sobie
UsuńPalce lizać :)
OdpowiedzUsuńhe he pośmiałam się czytając posta....ja też lubię taki serniczek:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwitam w klubie miłośników serników :-)
Usuńpozdrawiam świątecznie, El
Wow, wygląda świetnie <3 Na pewno jest pyszny :P
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady
jajka sadzone z czekolady ...? muszę zobaczyć koniecznie
UsuńUzywasz szafran w kuchni? Szafran jest bardzo drogi, ale tez dodaje smaku. Np w kuchni perskiej zmielonym szafranem posypuje sie z wierzchu ryz w mleku (czyli deser na slodko). Musze sobie odlozyc Twoj przepis na sernik i skorzystac. Pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńużywam szafranu, czasami mi się zdarza jak jest taka okazja jak Wielkanoc, to chyba nie jest grzech, zdaję sobie sprawę, że jest to luksusowa przyprawa, ale jak sama napisałaś dodaje smaku potrawom, w przypadku tego sernika można zrobić tylko z pomarańczą i wanilią i też będzie bardzo aromatyczny
Usuńzapraszam do podzielenia się opinią, jak już go ukręcisz :-)
z pozdrowieniami, Ella