Miałam dbać o linię i żadnych słodkości, ale jak zacząć to najlepiej od nowego miesiąca. W ostatnią sobotę czerwca zaszaleliśmy, a to z okazji urodzin Pani Jagódki. Ciasto było przepyszne i takie kolorowe, sami oceńcie – naprawdę smakowało jeszcze lepiej niż wyglądało!
To kolorowe ciasto składa się z kruchego spodu, cienkiej warstwy ciasta biszkoptowego, masy serowej oraz warstwy owoców sezonowych. Serniczek jest niezwykle delikatny. Poniżej sposób przygotowania (krok po kroku) i lista potrzebnych składników do przygotowania tego bardzo łatwego serniczka.
Składniki na kruchy spód:
§ 25 dkg mąki krupczatki
§ 15 dkg mąki ziemniaczanej
§ 15 dkg cukru pudru
§ 20 dkg masła
§ 2 całe jajka
§ 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
§ zapach waniliowy lub cukier waniliowy lub laska wanilii
§ 4 jajka
§ ¾ szklanki cukru pudru
§ 1 opakowanie drobno zmielonego cukru waniliowego
§ 1 ½ szklanki mąki krupczatki
§ 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
§ 8 łyżek zimnej wody
§ 8 łyżek oleju
pyszny kawałeczek ... |
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do sztywnej piany białkowej dodawać stopniowo cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym. Dodać żółtka ciągle ubijając masę. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie, aby ciasto miało pęcherzyki powietrza. Delikatnie wymieszać mąkę, a potem dodać pod sam koniec wodę i olej mieszając delikatnie całą masę biszkoptową. Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C, przez ok. 45 minut, do momentu, gdy biszkopt zacznie odchodzić od brzegów tortownicy. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Masa serowa:
§ opakowanie serka waniliowego ( 250 g np. firmy Rolmecz)
§ galaretka cytrynowa
§ 2 łyżki dżemu truskawkowego lub malinowego lub jagodowego niskosłodzonego
Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody wymieszać z serkiem waniliowym i jak masa zacznie tężeć rozsmarować ją równo na ostudzonym biszkopcie, który wcześniej powinien być dopasowany położony na kruchym spodzie, który uprzednio został posmarowany dżemem niskosłodzonym (2 łyżki dżemu).
Odstawić do lodówki. Gdy masa serowa stężeje ułożyć na niej owoce sezonowe np. maliny, truskawki, jagody. Po czym zalać tężejącą galaretką cytrynową.
Jeśli nie chce się nam bawić z przygotowaniem ciasta biszkoptowego. Można użyć okrągłych biszkoptów i rozłożyć je na kruchym spodzie uprzednio posmarowanym niskosłodzonym dżemem. Potem rozsmarować na warstwie biszkoptów tężejącą masę serową.
SMACZNEGO!
Ciasto wygląda pięknie! Szczególnie zaciekawił mnie przepis na kruche ciasto na bazie krupczatki i mąki ziemniaczanej, bo jeszcze się z takim nie spotkałam.
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie, tak mi się podoba :)
Miłego dnia,
Edith
Edith, dziękuję :-) Mam nadzieję, że wkrótce wykorzystasz przepis do jakiegoś swojego specjału... Będę inspiracją :-)
Usuńpiękne, cóż w sezonie owocowym nie ma miejsca na diety obejmujące wyrzeczenie owocowych słodkości:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Olu, zgadzam się z Tobą, owoce są szczególnie soczyste, kipią ferią smaków.
UsuńPozdrawiam, miłego dnia
Ella
Moim zdaniem ciasto pierwsza klasa :) Skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńAgatko, uwierz na jednym kawałeczku się nie skończyło, dobrze, że było tylko jedno ...
Usuń